Information om Pulverlansen 

Syftet med Pulverlansen 

Ge förste man på plats förmågan att snabbt bryta ett negativt händelseförlopp, från en säker plats utanför byggnaden! Du vinner värdefull tid, det skapar en bättre miljö inne i byggnaden för både rökdykare och drabbade, och ökar förutsättningarna att lyckas med den fortsatta insatsen.

Fördelar 

Pulver består av ett salt som är ofarligt både för miljö och hälsa, samtidigt är det ett mycket effektivt släckmedel i förhållande till sin vikt. Det gör att du kan bära med dig tillräckligt med släckmedel för att genomföra en effektiv första insats. Pulverlansen tar lite plats, den är enkel att hantera och du kan ta dig fram till fots i stort sätt överallt, det gör den lämplig som en omedelbar åtgärd. Du behöver inte ha tillgång till någon pump eller koppla upp till något slangsystem. Man kan enkelt byta pulversläckare för att fortsätta pågående insats eller förbereda för nästa, till kostnaden av att fylla en pulversläckare. Det gör metoden billigare än de flesta andra alternativ och väger snabbt upp kostnaden för Pulverlansen. Du får pengar över som istället kan läggas på en bra borrmaskin. 


 


Utrusta Första Insats Person 

Idag använder sig många räddningstjänster av FIP. En person som åker direkt från hemmet för att komma tidigt fram till platsen. Pulverlansen är idealisk för en FIP! Mindre kårer som inte utför rökdykning själva men i regel kommer först på plats kan också dra stor nytta av Pulverlansen. En släckbil med rökdykare kan naturligtvis komma först till platsen och behöver då också vara rätt utrustad. Pulverlansen erbjuder ofta en snabbare första insats än vad vatten gör och utan risken för jobbiga omtag. 

Uppbyggnad 

Handskyddet är stilrent och funktionellt och erbjuder snabbt byte av lans. Pulverlansen har komponenter för maximalt flöde och tömningshastighet och snabbkopplingar för byte av lans eller en tömd pulverflaska. Munstycket är designat för att fördela mycket pulver på kort tid där det gör som mest nytta. Utrustningen är byggd i kvalitetsmaterial som tål tuffa tag, högt tryck och är motståndskraftig mot korrosion. Med en utrustning i den här kvalitén kommer snarare pulversläckaren ses som ett tillbehör till Pulverlansen än det omvända. 

Metodik

1. Identifiera rummet där branden startat.
2. Borra ett hål från utsidan.
3. Stick in Pulverlansen, dra sprinten och tryck av.  

Borrhålet placeras med fördel i en fönsterkarm, högt men inte högre än att du kan arbeta med lansen. Vinkla gärna hålet lite snett uppåt. Emblemet, silverpilen, visar vilken sida strålarna är koncentrerade till. Med pilen på ovansidan så fördelas pulvret i en vinkel mot taket. Beroende på taktikval så kan man arbeta med strålen genom att vrida lansen och rikta strålarna dit man vill eller hålla den statisk för att öka ejektorverkan och gynna kastlängden.

Förberedelser

Utrustningen förbereds genom att ersätta befintlig slang på en 12 kg pulversläckare med Pulverlansens egen slang och montera borren på en batteridriven borrmaskin. Inom en snar framtid kommer också erbjudas en anpassad hållare som integrerar utrustningen till en enhet som blir ännu smidigare att bära med sig.

Fortsatt insats

Pulverlansen har kopplingar för snabbt byte av en tömd pulversläckare för att fortsätta en påbörjad insats. Dimspik är sedan ett bra komplement till Pulverlansen som kan användas i det för Pulverlansen redan förborrade hålet/hålen. ABC-pulver dämpar flammor bra, kyler brandgaserna bra och till viss del även de ytor som de faller över men det tränger inte in i ytorna och därför är en bra fortsatt insats att kyla heta ikringliggande ytor med vatten som då sänker strålningsvärmen och samtidigt bildar vattenånga. 

Utbildning och instruktioner

Vi vill kunna erbjuda en instruktionsvideo i hanteringen av utrustningen tillsammans med nyttiga kunskaper inom brand i byggnad. Vi rekommenderar först en utbildningsserie från Räddsam F. Det är en serie på 5 delar för instruktörer och befäl som undervisas av Lars Axelsson (f.d. Ågerstrand), också känd som "The Swedish Fire Nerd". Del 2 handlar om omedelbara åtgärder och 13 min in i filmen talas om fördelarna med pulverlans.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ki5JPP63sxM

Håll er uppdaterade!

Kika gärna in med gärna in på hemsidan med jämna mellanrum för att läsa nyhetsflödet. Det har varit dåligt med uppdateringar en tid, för att inte ge konkurrenterna mer än vad de redan fått men det kommer mer. Ni är också välkomna att anmäla ert intresse via vårt kontaktformulär så hålls ni uppdaterade om  intressanta nyheter via mejl. Tveka inte att höra av dig om du har funderingar och vill vara med och påverka resultatet. Använd kontaktformuläret! Jag ser fram emot att höra från dig!